Klantbeoordeling 4,6/5
Fiets 100% rijklaar bezorgd
3.500m2 showroom
Eigen werkplaats
  • Klantbeoordeling 4,6/5
  • Fiets 100% rijklaar bezorgd
  • 2500m2 showroom

Hoe kun je het beste je fiets onderhouden?

Iedereen wil natuurlijk dat zijn of haar fiets in topconditie is. Maar niet iedereen heeft er altijd even veel zin in of ze weten simpelweg niet hoe het moet. Wat moet je nou eigenlijk doen om je een lange levensduur te geven en wat moet je vooral niet doen? In deze blog leggen wij het voor je uit.

Waar moet ik op letten?

Er zitten natuurlijk heel veel onderdelen op de fiets. Het is een kunst om alles te begrijpen. Daar zijn fietsenmakers voor. Maar wat kun je zelf doen? Wij zetten een aantal onderdelen op een rij:

  • De verlichting controleren
  • De banden, hebben ze nog genoeg profiel? Bij sommige banden komt er een fluoriserende kleur door de band heen, als dat niet het geval is, kun je het zien als er geen gleuven meer in de band zitten. Dat is ook niet goed. Zitten er scheurtjes in de rand? Dit is een teken van uitdroging.
  • Moet je de remhandvatten hard inknijpen om te remmen? Dan zijn de remmen toe aan een onderhoudsbeurt
  • Zijn de spaken nog gespannen? Als je ze gemakkelijk kunt buigen moeten ze nagekeken worden bij de fietsenmaker.
  • Is mijn ketting nog wel schoon? ‘’schuurt’’ hij tegen de kettingkast of maakt hij geluid? Dan is het tijd voor een nieuwe. Verleng de levensduur van de ketting door hem regelmatig te smeren.
  • Elke 2 weken je banden oppompen doet wonderen voor de levensduur van de band en het comfort van de fietsrit. Een goed opgepompte band heeft een goede wegligging en klein contactoppervlak met de weg. Waardoor het fietsen minder zwaar wordt.

Wat moet ik niet doen?

Even de fiets schoonmaken met de hogedrukreiniger is niet verstandig. De naam zegt het al: het is hoge druk. Die hoge druk kan verschillende onderdelen beschadigen doordat er vuil en/of water op plekken komt waar het niet hoort. Zo kan er vuil tussen de kettingschakels komen of kan er water in de accu komen of tussen de remmen. Een vochtige doek doet al wonderen. De tuinslang kan ook geen kwaad zolang je gepast afstand van de fiets houd en niet de harde straal aan zet.

Olie op de remblokken is ook niet verstandig. Remblokken smeren is heel gevaarlijk want door de olie wordt de band en de rem heel glad. Hierdoor grijpen de remmen niet meer wat er voor kan zorgen dat er hele gevaarlijke situaties ontstaan.

Als er iets niet goed is aan de fiets, kom dan direct langs. Als het iets ernstigs is en je rijd ermee door, kan dit zorgen voor meer schade. Als je langskomt, geef dan zoveel mogelijk info. Zo kunnen wij het probleem sneller vinden zodat je weer zo snel mogelijk de weg weer op kan.

Nog een paar laatste woorden.

Als de fiets blij is, ben jij dat ook. Zorg dat de onderhoudsbeurten worden gedaan. Als je twijfelt over een probleem of misschien wel een oplossing. Kom gerust langs bij ons en wij helpen je graag. Wij zorgen goed voor de fiets zodat je er zoveel mogelijk plezier van hebt. En mocht de fiets niet meer te redden zijn, dan hebben wij genoeg fietsen op voorraad die aan jou verwachtingen voldoen. 

  • Openingstijden

    MaandagGesloten
    Dinsdag09.00 - 18.00 uur
    Woensdag09.00 - 18.00 uur
    Donderdag09.00 - 18.00 uur
    Vrijdag09.00 - 18.00 uur
    Zaterdag09.00 - 17.00 uur
    ZondagGesloten

    Contact

    FRS Fietsen
    Ter steeghe ring 1
    3331 LX Zwijndrecht Zuid Holland
    078 612 3300
    info@frsfietsen.nl
    KvK : 62753827
    BTW : NL854944060.B01
    Volg ons ook op social media
    Sluiten

    Inloggen

    Log eenvoudig in met je account. Of wanneer je nog niet geregistreerd bent, klik je op Maak een account.

    Nog niet ingelogd

    Emailadres
    Wachtwoord
    Inloggen
    Maak een account Ik ben mijn wachtwoord vergeten