Klantbeoordeling 4,6/5
Fiets 100% rijklaar bezorgd
3.500m2 showroom
Eigen werkplaats
 • Klantbeoordeling 4,6/5
 • Fiets 100% rijklaar bezorgd
 • 2500m2 showroom

Iedereen wil graag dat zijn of haar fiets comfortabel rijd. Een zithouding is heel belangrijk. Er zijn voor iedere lengte en leeftijd fietsen te vinden. Maar hoe weet ik welke maat bij mij past? In deze blog helpen wij je daarbij

Vuistregels

Er zijn in de fietsenwereld een aantal vuistregels om de juiste maat te bepalen:

 • Het zadel op heup hoogte. Deze regel is niet heel nauwkeurig en maar kan redelijk eenvoudig zeggen of de fiets veel te groot of veel te klein is. Is de heup lager dan het zadel? Dan is de fiets te groot. Is de heup hoger dan het zadel? Dan is de fiets te klein.
 • De trapper op zijn laagste positie, been net niet gestrekt.`
 • Als de trappers horizontaal gelijk zijn, moet je knie op hoogte van de pedalen staan.
 • Je moet als je op het zadel zit, net met je tenen de grond aan kunnen raken.

Uitzonderingen

De bovengenoemde regels zijn een leidraad en dus niet op iedereen van toepassing. Om een juiste fiets te bepalen kun je het beste een proefrit maken. Zo ervaar je het beste of de fiets die jij gezien hebt, ook echt de fiets voor jou is. Het kan wel eens zo zijn, dat een merk de zithouding sportief of juist rechtop heeft. Giant heeft zo bijvoorbeeld voornamelijk een sportieve zithouding terwijl Sparta juist een fietshouding rechtop heeft. Zo is er voor ieder wat wils.

Mountainbikes en racefietsen

Deze twee categorieën zijn wat moeilijker om te bepalen aan de hand van de vuistregels. Een mountainbike proefrijden op een vlakke weg vertelt je ook niet echt veel. Om die reden stellen we racefietsen en mountainbikes af op de berijder. Dit doen wij in de winkel als de fiets gekocht is. Zo kunnen wij de stuurpen verlengen of verkorten en het zadel aanpassen. Het zadel passen wij aan op basis van de berijder. We kijken naar de zithouding en naar de plaatsing van de voeten op de pedalen. Dit alles doen wij om de ultieme fietservaring te garanderen met een zo klein mogelijke kans op blessures.

Kinderfietsen

Kinderen groeien natuurlijk nog door. Een juiste kinderfiets is dus een keuze die gemaakt wordt en is vaak kind specifiek. Er zijn twee variabelen die een juiste maat kinderfiets bepalen: veilig en comfortabel en gebruiksduur.
Als een kind comfortabel en zelfverzekerd op een fiets zit en ook al goed fietst, kan er gekozen voor een te grote fiets. Zo doet het kind langer met de fiets. Het is dan belangrijk dat een kind begrijpt dat het dus niet direct kan afstappen of met zijn of haar tenen bij de grond kan. Zo moeten ze bijvoorbeeld afstappen voor het zadel in plaats van naast het zadel. Als er een fiets wordt gekocht die past bij de lengte die het kind op dat moment heeft, kan het zijn dat de fiets soms al na een half jaar te klein is. Beide factoren moeten meegenomen worden in de overweging. Uiteraard zullen wij meekijken met jullie om zo de perfecte fiets te vinden.

 • Openingstijden

  MaandagGesloten
  Dinsdag09.00 - 18.00 uur
  Woensdag09.00 - 18.00 uur
  Donderdag09.00 - 18.00 uur
  Vrijdag09.00 - 18.00 uur
  Zaterdag09.00 - 17.00 uur
  ZondagGesloten

  Contact

  FRS Fietsen
  Ter steeghe ring 1
  3331 LX Zwijndrecht Zuid Holland
  078 612 3300
  info@frsfietsen.nl
  KvK : 62753827
  BTW : NL854944060.B01
  Volg ons ook op social media
  Sluiten

  Inloggen

  Log eenvoudig in met je account. Of wanneer je nog niet geregistreerd bent, klik je op Maak een account.

  Nog niet ingelogd

  Emailadres
  Wachtwoord
  Inloggen
  Maak een account Ik ben mijn wachtwoord vergeten